CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, karkas etin fiyatının 23 Şubat prestijiyle 170 liraya, kuzu karkas fiyatının ise 160 liraya çıktığını belirterek, “Kasap ve marketlerden et almaya gücü yetmeyen vatandaşlarımız, Et Ve Süt Kurumu‘nun önünde sabahın erken saatlerinde uzun kuyruklar oluşturuyor. Maalesef orada da et satışları kişi başına 1 kilo ile sonlandırılmış durumda” dedi.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, hesaplı diye bilinen mahalle kasaplarında bile kıymanın kilosunun 220, kuşbaşının ise 250 liraya satıldığını belirtti. Başevirgen, bugün yaptığı yazılı açıklamada, artan et fiyatlarıyla ilgili şunları kaydetti:
“KARKAS ETİN FİYATI, 23 ŞUBAT PRESTİJİYLE 170 LİRAYA, KUZU KARKAS İSE 160 LİRAYA ÇIKTI”
2022 Kasım ayı prestijiyle özgür piyasada kilosu 100 lira civarında olan büyükbaş karkas etin fiyatı, baş döndürücü bir süratle 23 Şubat prestijiyle 170 liraya, kuzu karkas ise 160 liraya çıktı. Et piyasası rekor artırımlarla adeta alt üst olmuşken Et ve Süt Kurumu karkas alım fiyatına artırım yapmayarak 116 lirada sabit tuttu.
Tarım Krediye ilişkin marketlerde bile fiyatlar lakin yüzde 10 daha indirimli. Et ve Süt Kurumu ise misyon ziyanı kıymetine kıymayı 89, kuşbaşını 99 liraya satıyor. Kasap ve marketlerden et almaya gücü yetmeyen vatandaşlarımız, Et ve Süt Kurumu’nun önünde sabahın erken saatlerinde uzun kuyruklar oluşturuyor. Maalesef orada da et satışları kişi başına 1 kilo ile sonlandırılmış durumda.
“ÜLKEMİZİN YAKLAŞIK OLARAK YILLIK 1.5 MİLYON TON SIĞIR ETİNE MUHTAÇLIĞI VAR”
Ülkemizin yaklaşık olarak yıllık 1,5 milyon ton sığır etine gereksinimi var. Bu üretimin karşılanabilmesi için 5,5 milyon civarında sığır bölümü yapılması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığının bilgilerine ve ilgili Bakanın demeçlerine nazaran, hayvan ölçüsü ve et üretimi istikametinden hiçbir problemimiz yoktu. O vakit ne değişti de et ve hayvan ithalatı bir anda gündeme getirildi? Kasaplık hayvan ithalatı yetmedi, artık de ESK tarafından Balkan ülkelerinden ve Polonya’dan et ve karkas alımı ihaleleri açılacağı savları dolaşıyor.
Et ve Süt Kurumu’nun resmi internet sitesinde 19 Ocak 2023 tarihinde yapılan açıklamada, ‘Ramazan ayı öncesi hazırlıklar kapsamında; Et ve süt piyasalarını düzenleme ve dengeleme hedefi ile Kurumumuz için gerekli olan yetki ve görevlendirmeler yapılmıştır. Üreticilerimizi ve tüketicilerimizi korumak hedefi ile et piyasası nizamlı olarak takip edilmektedir. Kırmızı ette arz güvenliğinin sağlanması ve fiyat istikrarı konusunda gerekli önlemler alınmaktadır. Et ve Süt Kurumu satış mağazaları ve Tarım Kredi Birlik Marketlerde ekonomik fiyatlarla kâfi seviyede eser arzı için gerekli olan tedarik süreçleri tamamlanmıştır. Ayrıyeten, gereksinim olması durumunda üreticilerimizin üretim maliyetleri göz önünde bulundurularak piyasaya taze karkas et satışı yapılacaktır’ sözleri yer almıştı.
Bu açıklama ile Et ve Süt Kurumu, satış mağazalarında iktidarı zora sokmamak için ziyanına et sattığını, karkas fiyatını düşük tuttukları için yetiştiricilerin hayvanını Et ve Süt Kurumu’nda kestirmediğini, stokların tükenmekte olduğunu ve bu nedenle satış noktalarında uzun kuyruklar oluştuğunu, en azından seçime kadar ithal edilecek karkas ve lop etler vatandaşa nispeten daha ucuza verilebilirse piyasayı düzenlemiş olacaklarını ve böylelikle Et ve Süt Kurumu olarak ‘asli misyonlarını ifa’ etmiş olacaklarını itiraf etmiş oldu. Günü kurtarmak uğruna yapacakları bu pansuman uygulamaların yerli üreticiye ve üretime vereceği büyük ziyanları ne yazık ki hiç umursamıyorlar.
“İKTİDARI BİR DEFA DAHA UYARIYORUZ İTHALAT MUHAKKAK TAHLİL DEĞİL”
2022 yılı Ocak ayında 60 lira civarında olan karkas etin fiyatı 4 euro civarındaydı. Bugün prestijiyle büyükbaş karkas etin fiyatı özgür piyasalarda 170 TL/Kg yani 9 Euro civarında. Avrupa Birliği ortalamasına bakıldığında, birebir kalitede karkas etin fiyatı 4,42 Euro. Bu sayıların bize anlattığı kimi acı gerçekler var. Kişi başına yıllık 12 kilo olan kırmızı et tüketimimiz 5 kiloya kadar düşmüş olduğuna nazaran ya üretimde önemli bir azalma ya da üretici maliyetlerimizde çok bir yükselme kelam mevzusudur.
Ocak ayında yaptığımız değerlendirmede, yüksek enflasyon, öngörülemez piyasa, ithalat ve kur baskısı sonucunda, karkas etin fiyatı 8 Euro’ya yanlışsız son süratle gidiyor demiştik. Maalesef vakit bizi haklı çıkardı ve karkas et 9 euroyu aştı. Ulusal Hayvancılık Siyaseti ile ithalata bağımlılığı azaltmayı ve yerli hayvan varlığını artırmayı hedefleyen iktidar, bu kadar yılın akabinde yeniden tıpkı noktaya döndü. Ülke olarak güç muhtaçlığımızı karşılamakta bile zorlanırken, bir de et ithalatı için ülkemizden Euro ve Dolar çıkışının olması ihanet değil de nedir? İktidarı bir sefer daha uyarıyoruz ithalat muhakkak tahlil değil. İthalat söylentisi çıkarılarak evvel iç piyasanın manipüle edildiği, sonrasında göreli olarak bir rahatlama yaşandığı lakin bir müddet sonra et fiyatlarının adeta fırladığını bizler daha evvel de deneyim etmiştik.”
Kaynak: Haberler.com