Türkiye, son devirde bilhassa savunma endüstrisindeki yerli teknolojiler ile isminden sıkça kelam ettiriyor.Birçok proje de yakında kullanıma sunulacak.
Merkezi ABD’de bulunan askeri yayıncılık kuruluşu Defense News mecmuası tarafından savunma satışları baz alınarak yayımlanan ve dünyanın en itibarlı savunma sanayi listesi kabul edilen “Defense News Top 100″de 3 Türk şirketi yer alıyor. Listede, ASELSAN 49’uncu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) 67’nci ve ROKETSAN da 86’ncı sırada bulunuyor.
Bayraktar Kızılelma göklerde
Baykar’ın öz sermayesiyle ulusal ve özgün olarak geliştirdiği Türkiye’nin birinci insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, birinci uçuşunu muvaffakiyetle gerçekleştirdi. Bayraktar Kızılelma’nın 18 dakika süren birinci uçuşu, Türk havacılık tarihinde yeni bir devrin perdesini açmış oldu.
Bayraktar Kızılelma, bilhassa kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetiyle muharebe alanında ihtilal gerçekleştirecek bir platform olarak görülüyor. TCG Anadolu gemisi üzere kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak biçimde geliştirilen Bayraktar Kızılelma, bu yeteneği sayesinde denizaşırı misyonlarda kıymetli rol üstlenecek.
Bayraktar TB2 SİHA da başta terör örgütü PKK ile çaba başta olmak üzere Azerbaycan’ın Karabağ operasyonu, Libya iç savaşı ve Ukrayna-Rusya savaşında alandaki istikrarları kullanıcıları lehine değiştirmeyi başararak ismini bütün dünyada duyurdu.
Ayrıca yeni insansız hava araçları alana çıkmak için gün sayıyor. Baykar, Bayraktar TB3 ile Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin (MİUS) TCG Anadolu’da birlikte misyon yapacağını duyurdu. Baykar Teknoloji Önderi Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün dünyada birinci kez kısa pist bir gemiden konvansiyonel bir biçimde inip kalkan insansız hava aracı olarak çok büyük bir kuvvet çarpanı oluşturacağını belirtiyor. 2021 yılında TSK envanterine dahil olarak Türkiye’nin İHA liginde dünyadaki birinci 3 ülke ortasına girmesini sağlayan Bayraktar AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) da kendisine ilişkin ulusal havacılık irtifa rekorunu kırarak ismini tarihe yazdırdı.
Milli Muharip Savaş Uçağı
Savunma endüstrisinde dikkati çeken gelişmelerden biri Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından yapılan Ulusal Muharip Savaş Uçağı’nda yaşanıyor. Türkiye’nin hava gücüne büyük bir katkı yapacak uçağın 2023’te hangardan çıkması, 2025-2026’da birinci uçuşunun yapılması ve 2028 yılından sonrada envantere katılması bekleniyor.
2014 yılından bu yana TSK’ya hizmet veren ATAK helikopterleri de tıpkı vakitte Pakistan ve Filipinler ordusunda aktif olarak kullanılıyor ve öbür ülkelerden de talep görüyor.
Togg yakında yollarda
Türkiye, Türkiye Arabası Teşebbüs Kümesi (TOGG) ile kendi arabası üretme konusunda büyük bir uzaklık kat etti. Elektrikli, ilişkili ve yeni kuşak TOGG, Gemlik’te bulunan fabrikada üretiliyor. Avrupa’nın doğuştan elektrikli birinci SUV’u unvanını alacak TOGG birebir vakitte 3’üncü düzeye hazır otonom (sürücüsüz) bir araç olacak.
Ayrıca, Togg ve Farasis Energy iştirakinde pak güç depolama tahlilleri geliştirmek üzere kurulan Siro Silk Road Pak Güç Depolama Teknolojileri (Siro), idare merkezinin de bulunduğu Gebze’de kurduğu Batarya Geliştirme Merkezi’nde prototip bataryasının üretim ve testlerini muvaffakiyetle tamamladı.
Siro, 2031 yılı prestijiyle yıllık 20 GWs’lık üretim kapasitesiyle bölgenin başkan güç depolama oyuncularından biri olacak, pak gücün yaygınlaştırılmasına, karbon emisyonlarının azaltılmasına, münasebetiyle sürdürülebilir dünyaya değerli katkılarda bulunacak.
Kovid-19 ile gayrette yerli teneffüs aygıtı ve TURKOVAC
Türkiye, Kovid-19 salgının başlamasının akabinde hastalığın sebep olduğu aksilikleri ortadan kaldırmak için teknolojiler geliştirmeye devam etti. Sıhhat Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde, Arçelik, ASELSAN, Baykar ve Biosys mühendislerinin seferberliğiyle geliştirilen Biyovent Ağır Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Aygıtı, Kovid-19 salgının birinci aylarında çok sık yaşanan teneffüs aygıtı meselesine tahlil oldu. Aygıt, ayrıyeten yalnızca Türkiye’deki değil dünyanın farklı bölgelerine ihraç edilerek Kovid-19 hastalarına şifa oldu.
Kovid-19 ile çabaya en kıymetli katkılarından biri de yerli aşı TURKOVAC ile verildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve takımı tarafından geliştirilen yerli aşı, dünyadan aşıya erişemeyen birçok ülkeye de gönderildi.
Türk oyun bölümü yatırım almaya devam ediyor
Türkiye’de teknoloji alanında son devirde yıldızı parlayan kesimler ortasında oyun bölümü yer alıyor. Peak Games’in 1,8 milyar dolara satılması ile bütün dünyada isminden kelam ettiren Türk oyun kesimi daha sonraki süreçte de yatırım almaya devam etti. Türk yayıncıların ürettiği oyunlar başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere birçok ülkede birinci sıralarda yer almayı sürdürüyor.
e-Devlet Kapısı vatandaşların hayatını kolaylaştırdı
İşlemlerin süratli ve inançlı yapılabildiği Türkiye’nin dijital orta yüzü haline gelen e-Devlet Kapısı, her geçen günü kullanım alanlarını genişletiyor. e-Devlet Kapısı’ndaki hizmetler, tekil birer hizmet olmaktan çıkarılıp “Araçlarım”, “Çalışma Hayatım”, “İkametgahım” üzere bütünleşik hizmetlerle vatandaşların hayatını kolaylaştırıyor.
Bütünleşik hizmetlerin vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördüğünü belirten Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Lideri Dr. Ali Taha Koç, Avrupa Komitesinin 2022 yılı e-Devlet Kıyaslama Raporu’nda da bütünleşik hizmetlerinden ‘İkametgahım’ ve ‘Araçlarım’ hizmetlerinin yeterli uygulama örnekleri ortasında yer aldığını belirtmişti.
Uzay çalışmaları sürüyor
Türkiye’de son periyotta uzay çalışmaları alanında da değerli adımlar atıldı. 2018 yılında Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Türkiye Uzay Ajansı, Türkiye’nin Ulusal Uzay Programı’nın tanıtım toplantısı ile 10 maksadını de açıkladı. Programın maksatları ortasında Cumhuriyet’in 100. yılında Ay’a birinci temasın sağlanması yer alırken, bir uzay limanı işletmesi kurmak ve uzaya bir Türk vatandaşını göndermek üzere gayeler de bulunuyor.
Kaynak: Dünya