Türkiye ile Irak ortasındaki ekonomik bağlantılarda yeni bir devir başlatıldı. Türkiye Varlık Fonu (TVF) ile Irak Kalkınma Fonu (IKF), başşehir Bağdat’ta düzenlenen merasimle stratejik işbirliği mutabakat zaptı imzaladı.
Mutabakat zaptına, Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Arda Ermut ile Irak Kalkınma Fonu Başkanı Muhammed en-Neccar imza attı. İmza merasimi öncesi yapılan basın açıklamasında Arda Ermut, iki ülkenin esaslı bir tarihe, ortak coğrafyaya ve güçlü kardeşlik bağlarına sahip olduğunu vurguladı.
“Bu mutabakat zaptı, Türkiye ile Irak ortasındaki iş birliğini yalnızca bölgesel değil, global ölçekte de ileriye taşıyacak güçlü bir adımdır” diyen Ermut, şu tabirleri kullandı:
“Yenilenebilir güçten irtibat teknolojilerine, ulaştırmadan finteke kadar birçok stratejik bölümde Irak Kalkınma Fonu ile projeler geliştirme, finanse etme ve uygulama konusunda yoğun iş birliği içinde olacağız. Bilgi paylaşımı, teknoloji transferi ve kaynakların ortak kullanımı da işbirliğimizin değerli kesimleri olacak.”
İş birliğinin yalnızca ekonomik değil, birebir vakitte itimat temelli ve sürdürülebilir bir paydaşlık anlayışına dayandığını belirten Ermut, iki ülke ortasında uzun vadeli bağlar kurmanın hedeflendiğini de kelamlarına ekledi.
Irak Kalkınma Fonu Başkanı Muhammed en-Neccar ise Türkiye’den gelen heyetin Bağdat’ta bulunmasından duyduğu memnuniyeti lisana getirerek, şu açıklamada bulundu:
“Irak ve Türkiye ortasında birinci sefer ticari bağların ötesinde uzun vadeli stratejik projelere imza atıyoruz. Bu mutabakat, yalnızca Kalkınma Yolu Projesi değil, birçok alandaki ortak projelerin de temelini oluşturacak.”
İşbirliği hangi alanları kapsıyor?
İmzalanan mutabakat zaptı, geniş bir sektörel kapsama sahip. Taraflar;
* Yenilenebilir ve yeşil güç teknolojileri
* Bilgi ve irtibat teknolojileri
* Altyapı ve üstyapı yatırımları
* Ulaştırma ve lojistik
* Otomotiv
* Tarım teknolojileri ve besin üretimi
* Finansal hizmetler ve fintek uygulamaları;
gibi alanlarda ortak yatırım ve projeler hayata geçirmeyi planlıyor.
Ayrıca, teknoloji transferi, bilgi paylaşımı ve stratejik kaynakların ortak kullanımı üzere bahisler da işbirliği kapsamında bedellendiriliyor.
İki ülke ortasındaki bu stratejik adımın, bölgesel ekonomik istikrarı desteklemesi, kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmesi ve uzun vadeli alakaların daha da güçlendirilmesi hedefleniyor.
Kaynak: Dünya